Ook verlekkerd op asperges?

Wit of groen, klaargemaakt met eitjes, hollandaisesaus of met verse garnalen … Eenmaal het aspergeseizoen begonnen is, gaan we volledig uit ons dak. En terecht, want deze delicatesse van eigen bodem ligt maar enkele maanden in de winkel.

Heb jij een lekker gerecht in gedachten met het witte goud of zijn groene broertje? Kies voor mooie, verse en rechte asperges. De kopjes moeten stevig en gesloten zijn, de stengels stevig en knapperig. Let er op dat het snijvlak niet uitgedroogd is. En dat de witte asperges glanzen. Asperges van tweede keus zijn dan misschien minder mooi, maar ze zijn nog altijd overheerlijk in soep!

Versheidstip!

Wrijf de asperges voorzichtig tegen elkaar. Als ze een piepend geluid maken, zijn ze vers.

Hoe bewaren?

Bewaar oogstverse asperges niet langer dan 2 à 3 dagen in de koelkast. Wikkel witte asperges in een vochtige doek. Groene asperges bewaar je best rechtop in een kom of pot met een bodempje water.

Asperges schillen: de regels van de kunst

Witte asperges moet je schillen, bij de groene asperges schil je enkel de dikke exemplaren. Regel nummer 1: zorg voor een scherpe dunschiller. Leg de asperge tijdens het schillen plat op een omgekeerde grote pan. Zo kan je de kop van de asperge vrij laten. Schil vanaf de kop naar het einde, van boven naar beneden. Breek van de onderkant van de steel 2 à 3 cm af, want dat is het kontje van je asperge.

Tip: Schilletjes en kontjes van je asperges hoef je niet weg te gooien: maak er bouillon van. Niet van plan om direct soep te maken, dan kan je ze invriezen!

Asperges koken? Niet zo moeilijk!

Vul je kookpot met koud water en een snuifje zout. Leg de asperges erin en verhit de pot op een zacht vuur. Breng het water tot het kookpunt, voeg een Knorr Bouillonblokje of Bouillonketeltje Groenten toe, en zet dan meteen het vuur af. Laat de asperges nog enkele minuten rusten in het warme water. Reken een 4-tal minuten voor groene asperges, een 8-tal minuten voor witte.

Controleer de gaarheid van de asperges met een vork of mes. Prik voorzichtig onderaan de asperge. Is de stengel zacht, dan is de asperge gaar. Opgelet: wacht niet tot je aspergemoes hebt, asperges moeten knapperig blijven. Schep de asperges uit het water en laat uitlekken.

Aspergetips

Gekookte asperges zijn lekker. Dat staat als een paal boven water. Maar dat neemt niet weg dat je ook andere pistes kunt uitproberen. Enkele tips:

- Schil je rauwe, witte asperge met een dunschiller in flinterdunne schilletjes en voeg toe aan een frisse salade.

- Droom je van romige aspergesoep? Maak ze zelf klaar, want dat is helemaal niet zo moeilijk. Werk af met verse garnaaltjes of geroosterde hamsnippers.

- ‘s Winters eet je wel vaker zo’n bundeltje boontjes met gerookt spek errond. In de lente kan je de populaire bundeltjes maken met groene asperges. Dien op met Knorr Hollandaisesaus.

- Hier heb je wellicht niet aan gedacht, maar asperges kan je ook grillen, in een grillpan of op de barbecue. Gewoon wassen, bestrijken met olijfolie en roosteren. (Juist: groene asperges hoef je zelfs niet te schillen, witte wel!)

- Het maximum aan smaak bewaren? Dan stoom je je asperges het best in een stoommandje of stoompan. Serveer als bijgerecht op tafel en geef er wat lekkere sausjes bij.

Heb jij de aspergesmaak dit seizoen goed te pakken?

Bekijk al onze aspergerecepten

 
close