Witloofgratin met ham

Witloofgratin met ham

4.3 (6) | Dit recept heb je al beoordeeld
Close

Wat vind jij van dit recept?

Als je een echt Vlaams topgerecht wil maken dan is deze klassieker een aanrader: witloof met kaas en ham in de oven. Slecht 30 minuten heb je nodig en deze overheerlijke ovenschotel staat op tafel. Om vingers en duimen van af te likken! En je kan de ham ook gewoon achterwege laten.

  • Personen4
  • Bereidingstijd45 minuten
  • Kooktijd30 minuten

Ingrediënten

  • 8 stronken witloof
  • 1 Knorr Bouillonketeltje Groenten
  • 8 sneden ham
  • 1 zakje Knorr Witte Saus
  • 150 ml melk
  • 100 ml kookroom

Bereiding

  • Spoel de witloof stronkjes af en kook in ruim water met het Bouillonketeltje in 12 minuten beetgaar. Laat de witlof 30 minuten uitlekken en afkoelen in een vergiet.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C (hetelucht) of 200 °C (onder-en bovenwarmte).
  • Schil de aardappels en kook ze in 20 minuten gaar.
  • Snijd de witloofstronkjes overlangs door en haal de harde kern eruit. Rol elke helft of beide tesamen in een snede ham en leg in de ovenschaal.
  • Doe de melk met kookroom en de inhoud van het zakje witte saus in een pan en breng de saus al roerend aan de kook. Giet de saus over de witlof en bestrooi met geraspte kaas. Zet de schaal in de warme oven en bak de witloofgratin in 20 minuten goudbruin.
  • Serveer de witloofgratin met de gekookte aardappels.
  • Serveertip

    Serveer de witloofgratin met een frisse paprikasalade: maak 2 parika’s schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in kleine blokjes. Pel en snipper de ui. Doe de paprika en ui in een kom en maak de salade af met 2 eetlepels kant-en-klare vinaigrette.

    Variatie

    Dagje zonder vlees: laat de ham achterwege en bestrooi de witloof met 100 g cashewnoten alvorens de saus erover te gieten.

close